组合数学 (Fall 2011)

From EtoneWiki
(Redirected from Combinatorics (Fall 2011))
Jump to: navigation, search
组合数学
Combinatorics
LW-combinatorics.jpeg
Instructor
尹一通
Email yitong.yin@gmail.com yinyt@nju.edu.cn
office 计算机系 804
Class
Class meetings Thursday, 10am-12pm
仙逸B-104
Office hours Wednesday, 2-5pm
计算机系 804
Textbook
van Lint and Wilson,
A course in Combinatorics, 2nd Ed,
Cambridge Univ Press, 2001.
v · d · e

This is the page for the class Combinatorics for the Fall 2011 semester. Students who take this class should check this page periodically for content updates and new announcements.

Announcement

  • (10/28/2011) 第三次作业的第二题做了点修改,请同学们注意。
  • (10/27/2011) 第三次作业发布。两周后11月3日上课时交。
  • (09/29/2011) 第二次作业发布。两周后10月13日上课时交。
  • (09/15/2011) 第一次作业发布,在Assignments部分。下周四上课时交。
  • 由于有事需要外出,9月14日星期三下午的office hour改在9月13日下午。
  • 第一、二次课的slides已发布,见lecture notes部分。

Course info

  • Instructor : 尹一通
  • email: yitong.yin@gmail.com, yinyt@nju.edu.cn,
  • office: 804
  • Teaching fellow: TBA
  • email: TBA
  • Class meeting: Thursday 10am-12pm, 仙逸B-104.
  • Office hour: Wednesday 2-5pm, 计算机系 804.


Syllabus

先修课程 Prerequisites

  • 离散数学(Discrete Mathematics)
  • 线性代数(Linear Algebra)
  • 概率论(Probability Theory)

Course materials

成绩 Grades

  • 课程成绩:本课程将会有六次作业和一次期末考试。最终成绩将由平时作业成绩和期末考试成绩综合得出。
  • 迟交:如果有特殊的理由,无法按时完成作业,请提前联系授课老师,给出正当理由。否则迟交的作业将不被接受。

学术诚信 Academic Integrity

学术诚信是所有从事学术活动的学生和学者最基本的职业道德底线,本课程将不遗余力的维护学术诚信规范,违反这一底线的行为将不会被容忍。

作业完成的原则:署你名字的工作必须由你完成。允许讨论,但作业必须独立完成,并在作业中列出所有参与讨论的人。不允许其他任何形式的合作——尤其是与已经完成作业的同学“讨论”。

本课程将对剽窃行为采取零容忍的态度。在完成作业过程中,对他人工作(出版物、互联网资料、其他人的作业等)直接的文本抄袭和对关键思想、关键元素的抄袭,按照 ACM Policy on Plagiarism的解释,都将视为剽窃。剽窃者成绩将被取消。如果发现互相抄袭行为, 抄袭和被抄袭双方的成绩都将被取消。因此请主动防止自己的作业被他人抄袭。

学术诚信影响学生个人的品行,也关乎整个教育系统的正常运转。为了一点分数而做出学术不端的行为,不仅使自己沦为一个欺骗者,也使他人的诚实努力失去意义。让我们一起努力维护一个诚信的环境。

Assignments

Lecture Notes

  1. Basic enumeration | slides1 | slides2
  2. Generating functions | slides1 | slides2
  3. Sieve methods | slides
  4. Pólya's theory of counting
  5. Counting and existence | slides
  6. Discrete probability
  7. The probabilistic method | slides
  8. Extremal graph theory | slides
  9. Extremal set theory | slides
  10. Ramsey theory | slides1 | slides2
  11. Matching theory | slides
  12. Flow and matching | slides
  13. Optimization | slides

Concepts